Monday, December 22, 2008

God HELG systrar och bröder i kampen för Allas rätt till vård!

TACK för denna julhälsning - ni brödrar och systrar i kampen för en rättvis vård.

Mänskliga rättigheter! Jag blir beklämd när T Billström försöker hävda att medborliga rättigheter är viktigare än mänskliga. Sverige har ju godkänt FN´s alm deklaration om de MR 1948, då man röstade JA i adventstid t. denna gemensamma strävan för jordens hela mänsklighet!!!- Och dessutom är jag helt säker på att en människas värde inte kan def. utifrån vilket land hon har/hade turen el oturen att födas i.

Mina vänner i IFMSA(International Federation of Medical Students´association), IMCC(International Medical Coperation Committée) och SCORP (Standing committée for Human Rights and Peace)- vi har alla turen att få studera med. i två av världens mest högteknologiska länder. Solidaritet! Vi vet att det är viktigt. Vi vägrar göra skillnad på pt och pt. Den mest akut sjuke/a måste prioriteras först, barn ska alltid bedömas extra fort pga svårigheter m anamnesupptag och svår diagnosbild! Dessutom är deras lifeexpectacy i ett land där alla barn har rätt t vård mkt lång - dvs oerhört mkt att förlora om antib. inte sätts in vid en livshotande infektion. Meningit är inte att leka med!!!

Jag vill inte leka m döden som oerfaren underläkare på akuten om ett par år! Jag vill ha PM som säger att alla ska behandlas utifrån rådande evidensbaserad vetenskap i största möjliga mån. Sedan är det ngt helt annat om 92-åriga/e Agda el Ahmed avböjer antib. beh. vid sin 1:a el 5:e lunginflam.

Kära Rätt t vårdentusiater och blivande kollegor! Låt oss fortsätta kämpa hela 2009 och så länge hjärtat slår... el åtminstone t regeringen tar sitt förnuft t fånga och tillsammmans med socialstyrelsens generaldirektör håller presskonferans och låter meddela att alla överläkare i Sverige har ett enormt ansvar att berätta att riktlinjerna nu radikalt förändras och tydligt fastslår att Allas rätt till vård är en självklar mänsklig rättighet i 2000-talets Sverige.

ALLAS RÄTT TILL VÅRD skall bli valfrågaN 2010, en avgörande valfråga! Pressure for Peace och/el åtminstone för ett mer rättvist Sverige. GOD HELG och allt gott 2009!Carin - www.levaleva.blogspot.com

PS! Detta Öppna Helgbrev är en Replik till Milosz Swiergel - 2008 11:01 mailade Milosz Swiergiel om Allas Rätt t Vårds nybaksdoftande nyhetsbrev! till SCORPGöteborgs maillista. För att få ta del av SCORPGöteborgs medlemsutskick skicka ett mail t. scorpgoteborg@yahoogroups.com