Friday, November 28, 2008

Global Health in a new World - Fantastiskt Seminarium i samband med läkarstämman fre 28 nov i Skandinavium

Igår eftermiddags efter en vecka med mycket njurmedicin och virusangrepp (dagis är fantastiskt och en smitthärd) sjönk jag tillsammans med mamma och läkarstudentkompisar ner på varsin stol i Skandinavium. Det visade sig vara mycket väl investerad tid. Vi, nästan 5000 personer, fick lyssna till svenska och internationellt erkända experter på området global hälsa.

Det blev en fruktbar dialog och jag kände att jag fick en uppdaterad bild av det alarmerande läge som råder på många platser i världen. OCH förnyat hopp, kampglöden stärks i gemenskap och det intellektuella samtalet är nödvändigt och tom kritiskt för om vi ska lyckas vända eller åtminstone tillsammans mildra världens många fruktansvärda verkligheter. Vi är en värld och en mänsklighet!

Jag visste att HIV/aids slår än hårdare mot kvinnor än män på många platser, men att statistiken visar att på varje infekterad man i Mozambique går 4 kvinnor tog tag i mig. Också mer positiva siffror berörde djupt, som att Tanzania sedan omkring 2001 lyckats med något av ett genombrott inom hälsoområdet. Den fördubblade hälso- och sjukvårdsbudgeten som då antogs i landet har redan börjat visa tydliga resultat som minskad mödra- och spädbarnsdödlighet.

Pengar. Hur mycket pengar behövs för att bl.a. erbjuda alla världens barn viktiga vaccinationer, ordna rent vatten i slumområden kring stora städer, organisera mödrahälsovård och satsa på utbildningen också för världens utsatta?

En bråkdel av vad världens rika länder just satsat för att försöka rädda banker och häva finanskrisen!

Det finns pengar, vi måste se till att de används på ett sätt som främjar alla människors lika värde och rätt till hälsa! I år sammanfaller FN:s deklaration om de Mänskliga Rättigheternas 60-årsjubileum med Sv. Läkarsällskapets 200-åriga födelsedag. Låt detta bli en påminnelse för alla oss som studerar och arbetar inom sjukvården att vi har ett mycket viktigt mål att kämpa mot: en patient i Sverige har och ska ha samma värde och samma vårdkvalité som en pt som råkar vara född i eller tvingats fly till en svår verklighet. Barn väljer inte sina föräldrar och inte kan de heller välja att bli födda bland den rika världens folk. Däremot kan vi som lever i länder med relativt fullvärdiga demokratiska rättigheter välja att påverka våra politiker i en mer human riktning!

Vi har ett ansvar att försöka stäva vår egen rädsla för den ekonomiska krisens eventuella värkningar på vår livskvalité och höja blicken. Krisen kan, som flera av föredragshållarna igår påpekade, bli en möjlighet att börja bygga en mer rimlig värld. Vi kan inte, inte påverka! Det är omöjligt att leva utan att göra verkningar och påverkningar.

Imorgon är det första advent. Idag pepparkaksbak tillsammans med J. och min kusin, och avskedsadventsfika för våra palestinska gästforskare (deras två månader här i Gbg har gått alldeles för fort!). J:s fina faster och hennes P har bett att få ha J hos sig ikväll och natt, så vi blir alldeles för oss själva. Hoppas jag inte är för kvällstrött ikväll, utan kan ta till vara på vuxentid.

Glad första advent och gott nytt kyrkoår!

Svenska läkarsällskapets presentation av seminariet:
För att kröna vårt jubileumsår gör Läkaresällskapet 2008 års Riksstämma till något alldeles extra. Vi vill sätta in den medicinska utvecklingen i Sverige i ett större sammanhang och göra konsekvenserna på hemmaplan av utvecklingen internationellt tydligare.

Vi arrangerar därför ett tvärvetenskapligt halvdagsseminarium på temat "Global hälsa". Internationella och svenska företrädare för akademi, internationella organ (FN, WHO) och industri samt officiella företrädare för svenska myndigheter, regeringen och SIDA medverkar. Förutom den sedvanliga presentationen och analysen av nyheter för en kvalificerad medicinsk publik är alla intresserade välkomna att delta i mötet.

Program Chairpersons: Ms Stina Lundberg Dabrowski and Professor Richard Horton

12.30
Welcome. Peter Aspelin, Chairman, The Swedish Society of Medicine

Introduction
Jan Eliasson,
Former Minister for Foreign Affairs and President of UN General Assembly

12.50-13.20
I
Understanding global health

Hans Rosling, Professor, Karolinska Institutet
Richard Horton, Professor, Chief editor, The Lancet

13.25-13.55
II
Emerging economies and the poverty transition or trap

Sir Michael Marmot, Professor, WHO Commission on the Social Determinants of Health, UK

Thoraya Ahmed, Executive Director of the United Nations Population Fund (UNFPA) and under Secretary General, UN

Aida Libombo, HE Dr. Deputy Minister of Health, Republic of Mozambique

14.00-14.30 Break

14.30-15.00
III Health and security- areas in conflicts or postconflicts

Jan Eliasson, Former Minister for Foreign Affairs and President of UN General Assembly

Anders Nordström, Director General, SIDA

Thoraya Ahmed, Executive Director of the United Nations Population Fund (UNFPA) and under Secretary General, UN

15.05-15.35
IV Pharmaceutical industries and scientific communities

Jan Lundberg, Professor, Global Discovery Research, AstraZeneca

Ann-Marie Svennerholm, Professor, University of Gothenburg, Vaccine development

15.35-15.45 Break with
Brunnsbo music school´s choir

15.45-16.45
V
Panel discussion: Ways to improve global health

16.45-17.00
Summary – closing


Program committeeMats Bauer, CEO, The Swedish Society of Medicine, Peter Friberg, Professor, University of Gothenburg, Anders Nordström, Director General, SIDA and Hans Rosling, Professor, Karolinska institutet

Jubileumssymposiet genomfördes med bidrag från Sten A. Olssons stiftelse för forskning och kultur och Västra Götalandsregionen