Thursday, November 06, 2008

Vår eldsjäl är ej längre bland oss!

Dr. Svante Jonsson, överläkare, initiativtagare till och ordförande i GNY i Helsingborg, har i samband med en utlandsresa hastigt avlidit i en ålder av 66 år i San Diego, Californien, den 21 september 2008.

Han var en fantastisk profil för Helsingborg. Svante förekom flitigt på Min Mening-sidorna i HD och var mycket engagerad i Helsingborgs kulturhistoriska arv, till stor del genom föreningen GNY (av Helsingborgs Dagblad döpt till den lokala "motståndsföreningen") där han var ordförande. Genom GNY drevs frågor som bevarandet av Ångfärjestationen,

Landborgspromenaden, kvarteret Bastionen och att föra upp sundet på UNESCOs världsarvslista! Under sin sista tid arbetade han genom GNY på ett förslag till den omdebatterade hamnleden! Detta förslag ligger nu på stadsbyggnadskontorets bord (???)...

Från slutet av 80-talet var Svante Jonsson starkt engagerad i GÅS-MNF – Glumslövs, Ålabodarnas och Sundviks Miljö- och Naturskyddsförening. Bland de frågor som låg Svante varmt om hjärtat var fredandet av kulturlandskapet kring Glumslöv, där han ledde och vann kampen mot en stor campingetablering mellan Sundvik och Ålabodarna. Under ett par år var Svante motor och inspiratör då delar av befolkningen i Glumslöv kämpade för bevarandet av Annetorps gård mitt i Glumslövs by. Mot alla odds blev gården bevarad och restaurerad och fungerar idag som bibliotek, förskola och distriktssköterskemottagning. För denna och andra insatser blev Svante utnämnd till Årets Glumslövare 1992. Året därpå tilldelades han av samma orsak Landskrona kommuns kulturstipendium.

I GÅS-MNFs regi drevs också frågan om hur västkustbanans dragning mellan Helsingborg och Landskrona via Glumslöv skulle genomföras på bästa sätt. Under en serie debattmöten med brett deltagande från både Banverket, Länsstyrelsen, Landskrona kommun, glumslövsbor och andra kommuninvånare diskuterades olika alternativ till spårdragningar i en konstruktiv anda. Här skapade Svante visioner som inte alla var mogna att anamma. Han menade bland annat att järnvägsdragningen genom Glumslövs backe skulle göras med en borrad tunnel som skulle minska stigningen för den tilltänkta järnvägstrafiken genom backarna. Att han hade rätt hörs idag från initierade kretsar. Här födde han även idén till en tunnel genom och under Malmö – ett projekt som idag närmar sig sitt slutförande.

Vår bygd har förlorat en engagerad själ.

Styrelserna i GNY i Helsingborg &
GÅS-MNF – Glumslövs, Ålabodarnas och Sundviks Miljö- och Naturskyddsförening

No comments:

Post a Comment